Интересно в региона

Богатствата на историята и културата на Казанлък и Долината на розите и тракийските царе са многобройни, кое от кое по-безценни и загадъчни.

Тук е люлката на Розовата долина и прочутия Празник на розата с вековна традиция. 

От славата на розите и траките, остава непозната художествената и фотографска традиция тук. Казанлък е  градът на стоте художници, родил светила на изкуството като Иван Милев, Дечко Узунов, Петко Клисуров, Иван Пенков, Ненко Балкански и много други. Художествената галерия-Казанлък е една от най-старите и богати галерии в България. До нея е разположен единствения у нас Музей на фотографията и визуалните изкуства. Архитектурният комплекс включва още експозиционните зали на музей „Искра“.

Исторически музей „Искра“ е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В трезорната зала са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска амуниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха, както и копия на Бронзовата глава на Севт III и златната маска на Терес от могилата „Светицата“.

Мегалитният комплекс „Вратата на Богинята“ до Бузовград е изграден около 1600 години пр.н.е като древна астрономическа обсерватория и обреден култов мистификатор на отношенията между Слънцето и Земната Богиня-майка. Каменните блокове са поставени така, че слънцето попада в "прозореца" при залез. Орфическите мистерии край мегалита проучва най-известният български траколог проф. Александър Фол, който пожела праха му да бъде разпръснат  през „Вратата на богинята“. През 2006 г. го стори неговата съпруга и също изтъкнат историк-изследовател на траките проф. Валерия Фол. До мегалита се достига по екопътека, представяща изключителна гледка към Розовата долина и поречието на р. Тунджа от юг.


Забележителности