Пътека „Хаджи Димитър“

Тук ще посетите исторически паметници, ще изкачите два върха, ще преминете край входа на пещера „Ледницата“ и ски зоната.

Тръгнете по алеята, а тя ще ви отведе до „Историческа поляна“. Красивите пътеки и букови гори ще ви изведат до хижа Бузлуджа, където можете да видите и исторически паметник на загиналите трима партизани от Габровско - Севлиевския отряд през 1941г.

С навлизане в гората ще се озовете пред барелефа, сочещ мястото на учредяването на БРСДП през 1891г. , а малко по-надолу ще видите паметника на Хаджи Димитър и четниците убити през 1868 г.

Продължете разходката си по каменната алея, която ще ви отведе до стар макаданов път. Изкачването на връх Хаджи Димитър, висок1431м., става по южната пътека, като се преминава под „Дома паметник“ и се слиза към седловината, разделяща връх Хаджи Димитър с връх Бузлуджа. От върха като на длан се откриват прелестите на Стара планина, Габрово, Казанлък и билото на Балкана.

По пътя за връщане ще видите пещерата „Ледницата“. От там, по коларски път ще минете покрай ски пистите и асфалтовия път, водещ към Ветропарка. Тръгнете на юг и на първия завой ще навлезете в гората, която ви отвежда до хотела.


Забележителности